Com.: Niciun comentariu

Majoritatea dintre noi suntem parinti ocupati, stresati si sub o presiune foarte mare pentru ca trebuie sa facem multe lucruri simultan. Acest lucru poate face foarte dificila petrecerea timpului relaxat, cald si atent cu copilul, de care toti copiii au nevoie.

Iti propun mai jos o evadare impreuna cu copilul tau din tumultul cotidian. Este un concept pe care nu eu l-am inventat, insa mi-a fost extrem de folositor in relatia cu copiii mei si de aceea as vrea sa-l impartasesc si cu tine.

„Timpul special” este un interval de timp de 10 minute, 15 minute sau 30 de minute in functie de cat timp disponibil ai pentru a petrece impreuna cu copilul tau, timp in care copilul stabileste ce faceti si inclusiv cum faceti. Nu trebuie decat sa-l urmezi fara sa dai indicatii sau sa gasesti variante mai bune. Astfel copilul se simte important, valorizat, in stare sa conduca o activitate si-i va creste increderea in el si in abilitatile sale. Utilizeaza aceasta lista de verificare a „timpului special” pentru a profita la maximum de copilul tau. Vei construi o conexiune puternica si-i vei da increderea copilului tau pentru a invata si a creste si a se bucura de relatii sanatoase de-a lungul vietii.

Puneti-i un nume acestui interval de timp. Nu trebuie neaparat sa-l numiti „Ora Speciala”, dar este important ca tu si copilul sa aveti un nume pentru acest moment impreuna.

Stabileste o data. Anunta-l pe copil dinainte cand va avea loc „timpul special”, fie ca este vorba doar de cateva minute sau nu pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

  • Utilizati un cronometru. Este foarte important sa ai o sursa externa care sa va anunte cand timpul special s-a terminat.
  • Aminteste-ti ca in „timpul special”, copilul este cel responsabil de modul in care petreceti acest timp. Arata-i copilului cooperare, deschidere si flexibilitate, entuziasm, pe care ai vrea ca si copilul sa le va arate in restul zilei. Permite copilului sa incerce sa faca tot ce-si doreste (desigur exceptand lucrurile periculoase pentru el). Fie ca vrea sa va jucati cu masinutele, sau de-a gradinita, sa cititi o carte sau sa faceti tumbe, intra in jocul lui.
  • Fii 100% acolo si renunta la orice te-ar putea inrerupe. Nu lasa nimic sa intrerupa aceasta intalnire pretioasa. Pentru aceste 5, 10 sau 30 de minute, nu raspunde la usa, nu-ti verifica mesajele, nu-ti lasa mintea sa se rataceasca, trebuie doar sa fii prezent 100% in lumea copilului tau.. Bucura-te de copilul tau. Afla ceva nou despre copilul tau si felul in care el vede lumea.
  • Fiecare copil trebuie sa aiba timpul sau special. Acest timp se practica 1:1. Daca ai mai multi copii incearca sa petreci acest timp pe rand, eu asa am procedat si a functionat.
  • Respectati cronometrul si incheiati „timpul special” atunci cand suna soneria. Daca se intampla ca copilul sa fie dezamagit spune-i ca veti mai face acest lucru si ca astepti cu nerabdare data viitoare. Daca sentimentele lui sunt foarte puternice in legatura cu aceasta incheiere pur si simplu este un moment bun sa stai sa-l asculti si sa-l intelegi.

Enjoy! 🙂

Lasă un răspuns

Side bar